Doorslikbare minirobot verwijdert doorgeslikte batterijen

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een minirobot ontwikkeld die ingezet kan worden om een doorgeslikte batterij te verwijderen. 

Het robotje wordt verpakt in een capsule zodat het eenvoudig doorgeslikt kan worden. Het robotje zelf is gemaakt van varkensingewanden, en klapt zichzelf uit wanneer de capsule in de maag oplost. 

In het robotje zit een magneetje, zodat het kleine apparaatje van buitenaf bestuurd kan worden. Daarmee kan het ook kleine metalen objecten zoals bijvoorbeeld een kleine batterij oppikken. 

De onderzoekers richtten zich bewust op het verwijderen van batterijen. In de Verenigde Staten worden er volgens onderzoek 3.500 batterijen per jaar doorgeslikt. De batterijen kunnen er bovendien voor zorgen dat de maag onder stroom komt te staan, waardoor het weefsel kan verbranden. 

Om te testen hoe schadelijk dat kan zijn, kochten de onderzoekers eens stuk ham en legden daar een batterij op. "Na een uur zat de batterij helemaal in de ham. Dat deed mij beseffen dat dit inderdaad erg belangrijk is", aldus onderzoeker Daniela Rus.

Lees meer over:
Tip de redactie