Google maakt software voor ontleden van zinnen openbaar

Google heeft de software SyntaxNet voor het herkennen en ontleden van zinnen openbaar gemaakt. Volgens Google is de bijgeleverde software Parsey McParseface tot 94 procent nauwkeurig in het ontleden van Engelse taal.

De software combineert een zelflerend vermogen met zoektechnieken, schrijft Google donderdag over de taalsoftware SyntaxNet. Parsey McParseface is onderdeel van dat systeem voor kunstmatige intelligentie.

SyntaxNet is het neurale netwerk dat als raamwerk dient voor het analiseren van taal. Zo 'leert' de computer taal herkennen en gebruiken, zoals kinderen met ontleden ook leren lezen en schrijven.

Boost

Door de software openbaar te maken, hoopt Google de ontwikkeling van het systeem een boost te geven. De code voor SyntaxNet is door iedereen te gebruiken en te verbeteren.

Google noemt de software een eerste stap richting betere ontleding door kunstmatige intelligentie. Het leren van een taal is voor een computer erg moeilijk, schrijft het bedrijf.

Uitdaging

"Een van de grote problemen die ontleding erg uitdagend maken, is dat menselijke taal opmerkelijk vaak dubbelzinnig kan zijn, schrijft Google.

"Het is niet ongewoon dat zinnen van een gemiddeld lengte honderden, duizenden of zelfs tienduizenden mogelijke syntactische structuren hebben."

Tip de redactie