Een versie van de extreem snelle trein Hyperloop zal gebruikmaken van technieken voor magneetzweeftreinen. Daarmee stapt een prominent team af van de ideeën van SpaceX-frontman Elon Musk over de manier waarop de trein zal rijden.

Het team achter de Hyperloop heeft een exclusieve licentiedeal gesloten voor de magneettechniek, meldt Ars TechnicaHet gaat om het team van Hyperloop Transportation Technologies (HTT) dat de trein op een testbaan van SpaceX in Californië gaat testen.

De techniek waar de trein van gebruik zal maken is wezenlijk anders dan waarover Musk in 2013 schreef. Hij sprak van een tunnelbuis met een lage druk waar de trein doorheen zou 'zweven'.

Onderaan de trein zouden ski's zitten waaruit perslucht wordt gedrukt. De trein zou voortbewegen door een magnetisch veld dat wordt gecreëerd door elektrische magneten aan het buisoppervlak.

Bekijk de trein

Extreem snelle Hyperlooptrein gebruikt techniek voor magneetzweeftreinen
Extreem snelle Hyperlooptrein gebruikt techniek voor magneetzweeftreinen

Levitation

De nieuwe techniek van zogenoemde passive magnetic levitation is wezenlijk anders. De trein zal worden uitgerust met magneten aan de onderzijde, die in een specifieke volgorde worden vastgezet.

Door het magnetische veld zal de trein zweven, terwijl het over elektromagnetische spoelen op de baan zal voortbewegen. Een elektrische motor dient als aandrijving voor de trein.

Verbruik

Met de nieuwe techniek is het niet nodig om langs de baan elektriciteitsstations te plaatsen, zei COO Bibop Gresta van HTT.

De elektromagnetische spoelen verbruiken geen elektriciteit, in tegenstelling tot de magneetbaan die Musk voor ogen had. Het nieuwe systeem zou beter toepasbaar zijn en de bouwkosten verlagen.

Veiligheid

Omdat met de techniek de trein ook langzaam kan bewegen, is het ook voordelig voor de veiligheid. Als er problemen zijn met de aandrijving, dan zal de trein pas bij zeer lage snelheid op de baan vallen.

HTT is niet het enige team dat aan een Hyperlooptrein werkt, maar heeft wel de hulp van experts van onder meer NASA, Boeing en Tesla. Start-up HTI, dat zich ook met Hyperloop bezighoudt, zou al een financieringsdeal hebben gesloten met de Franse spoorwegen.

De Hyperloop kan in theorie snelheden tot ruim 1200 kilometer per uur halen.