UPS investeert in Rwandese bezorgdrones

UPS steekt 800.000 dollar (zo'n 700.000 euro) in een bezorgdronedienst die nu vooral in Rwanda actief is.

Het Amerikaanse Zipline International ontwikkelt drones die medicijnen bezorgen op onbegaanbare plekken in vooral Rwanda.

De kleine onbemande vliegtuigjes kunnen bij vrijwel elk weertype vliegen, bezorgen twintig keer sneller dan auto's en hoeven niet te landen om te bezorgen. Pakketjes worden met kleine parachutes bezorgd, waar sommige andere bezorgdrones eerst een landing maken.

Voor bezorgbedrijf UPS is het bedrijf mede interessant door de grote hoeveelheid praktijkinformatie die tijdens bezorgingen van Zipline wordt verzameld.

Video: Zo worden de bezorgdrones gelanceerd

Hoge eisen

In de VS stellen luchtvaartautoriteiten hoge eisen aan drones, die veel vlieguren moeten maken voor ze in de praktijk gebruikt mogen worden. Zipline maakt die vlieguren al in Rwanda.

Als het bezorgprogramma in Rwanda succesvol is, wordt de dienst mogelijk uitgebreid naar andere landen. Een smartphone is niet nodig om een bezorging aan te vragen, de dienst werkt ook met sms.

DHL

Ook de Duitse pakketbezorger DHL ontwikkelt bezorgdrones. Het bedrijf rondde juist deze week een testperiode van drie maanden af, waarbij een autonome drone zelfstandig pakjes afleverde in de Beierse Alpen.

Verder werkt ook webwinkel Amazon al enkele jaren aan bezorgdrones. Die worden door de strenge Amerikaanse regels ook buiten de VS ontwikkeld.

Lees meer over:
Tip de redactie