Het scheiden van afval zou veel accurater en efficiënter kunnen met behulp van touchscreentechnologie. Onderneming Jodone heeft software ontwikkeld waarmee vuilniswerkers afval kunnen scheiden, zonder het zelf aan te raken.

Op het touchscreen is een live-video te zien van het vuilnis op de rolband. Vuilniswerkers kunnen afval selecteren en slepen naar een categorie. Een robotarm pikt het afval op en stopt het in de juiste afvalbak.

Vuilniswerkers die meer afval scheiden dan gemiddeld, krijgen daarvoor een bonus. Het werk zou daardoor leuker worden voor werknemers, waardoor de omzet kan groeien.

Test

De techniek wordt getest op een vuilnisbelt in de Amerikaanse stad Alexandria, schrijft Technology Review. Vuilnisverwerkingsbedrijven kunnen naar schatting 24 miljoen dollar per jaar extra omzet draaien met de nieuwe techniek.

Bij laboratoriumtests werden 2.500 stuks afval per uur gescheiden, dat is meer dan acht keer zoveel als bij het gebruikelijke werk zonder computers. 95 procent van het afval belandde in de goede vuilnisbak.

Fruit Ninja

De makers van de software hebben zich laten inspireren door de game Fruit Ninja. Daarin moeten spelers met swipe-bewegingen fruit doorsnijden met een zwaard.

Jodone wil de software zelflerend maken, zodat de computer zelf kan inschatten om wat voor afval het gaat.