Fiat gaat samen met Google honderd zelfrijdende busjes maken, die door Google in zijn testvloot gebruikt zullen worden.

Het gaat om hybride busjes van het type Fiat Chrysler Pacifica, meldt Google.

De Pacifica wordt het derde type zelfrijdende auto dat Google in de praktijk test. Het bedrijf begon met aangepaste versies van de Lexus RX, en vulde dat later aan met een zelfontworpen autonoom wagentje.

Door de deal wordt de vloot zelfrijdende auto's van Google meer dan verdubbeld. Bovendien zijn de busjes de grootste zelfrijdende Google-auto's tot nu toe; de Pacifica biedt plaats aan acht personen.

Technologie verkopen

De Pacifica's worden anders dan bij de Lexussen al tijdens de fabricage op de systemen van Google aangepast. Bij de Lexus moest Google zelf aanpassingen doen om installatie van de systemen mogelijk te maken.

Google maakt niet duidelijk of het hier om een eenmalige deal gaat, of een bredere samenwerking met Fiat Chrysler.

"We zijn blij dat Fiat Chrysler de eerste is waarmee we integreren", zegt John Krafcik, CEO van het project zelfrijdende auto's van Google tegen USA Today. "We zullen de komende tijd met veel verschillende partners samenwerken.

Google zou zijn zelfrijdende technologie volgens geruchten al op korte termijn aan andere fabrikanten gaan verkopen, en mogelijk onder willen brengen in een apart bedrijf onder moederbedrijf Alphabet. Volgens die geruchten zou Google ook met Ford willen samenwerken aan een zelfrijdende auto.