De Apple Watch zou in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder in trek zijn geweest dan in de drie maanden daarvoor.

Dat meldt marktonderzoeker Strategy Analytics, die zegt dat Apple afgelopen drie maanden 2,2 miljoen Apple Watches verscheepte. Een daling van 56,8 procent; in het vierde kwartaal ging het nog om 5,5 miljoen Apple Watches.

De markt als geheel daalde in dezelfde periode minder hard. In kwartaal vier van 2015 werden er in totaal 8,1 miljoen smartwatches verscheept, in het eerste kwartaal van dit jaar 4,2 miljoen; een daling van 48 procent.

Daarmee daalde het marktaandeel van Apple in een jaar tijd met ruim tien procentpunt voor Apple, van 63 procent naar 52,4 procent van alle verscheepte smartwatches.

Marktleider

Toch is Apple nog ruim marktleider. Samsung komt met een aandeel van 14,3 procent van de verscheepte smartwatches op de tweede plaats, maar daalde maar 1,7 procentpunt ten opzichte van het marktaandeel eind 2015. Samsung zou afgelopen kwartaal 600.000 smartwatches hebben verscheept.

De Apple Watch was in het eerste kwartaal van 2015 nog niet beschikbaar, dus een vergelijking met een jaar geleden is niet te maken.

Overige makers van smartwatches komen op één hoop, afgelopen kwartaal goed voor 1,4 miljoen van de verscheepte smartwatches. Verwacht wordt dat Apple later dit jaar een nieuwe versie van de Apple Watch presenteert. Betrouwbare analist Ming-Chi Kuo zei eerder deze maand al dalende Apple Watch-verkopen te verwachten.

Bekijk onze review van de Apple Watch

Review: Zo werkt de Apple Watch
Review: Zo werkt de Apple Watch