Volvo gaat begin 2017 semi-zelfrijdende auto's testen op openbare wegen in Londen. De Zweedse automaker wil alledaagse autorijders en families achter het stuur van de zelfrijdende auto's zetten.

Als alles goed verloopt moeten er in 2018 tot honderd semi-zelfrijdende auto's van Volvo in de Britse hoofdstad rondrijden. Volvo heeft als doel gesteld dat in 2020 niemand zwaargewond raakt of omkomt door een ongeval met een nieuwe Volvo-wagen.

Met het programma 'Drive Me London' wil Volvo hele gezinnen in de nieuwe auto's zetten. De informatie van de alledaagse autogebruikers wordt verzameld door Volvo. 

Onderzoeksinstituut Thatcham Research zorgt voor de technische analyse en professionele chauffeurs die mogelijk nodig zijn voor de test.

Openbaar

Door de auto's op de openbare weg te laten rijden kan er veel meer ervaring worden opgedaan over 'echte rijervaring', stelt Volvo. De informatie kan niet worden verzameld door op testcircuits te rijden.

De automaker stelt dat veiligheid voorop staat. "Hoe sneller zelfrijdende auto's op de weg komen, hoe sneller we beginnen met het redden van levens", stelt Volvo-directeur Hakan Samuelsson.

Veiligheid

Het inzetten van zelfrijdende auto's moet zorgen voor meer veiligheid, minder opstoppingen en minder vervuiling. Het aantal auto-ongelukken zou met de nieuwe wagens ook sterk dalen.

Behalve in Londen zal er ook een testprogramma worden opgezet in het Zweedse Gothenburg.