Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu gaat met fabrikanten van recreatieve drones overleggen of zij technologie in drones willen bouwen die het vliegen in de buurt van vliegvelden onmogelijk maakt.

Dijksma zegt dat in antwoord op Kamervragen van Martijn van Helvert (CDA). Dit soort technologie wordt geofencing genoemd.

Van Helvert stelde die vragen over een incident op Schiphol waarbij een drone op 1 april rakelings langs drie landend vliegtuigen vloog.

De bewindsvrouw zegt verder dat zij om soortgelijke - of ergere - incidenten te voorkomen, er meer aan gaat doen om het publiek voor te lichten over de regels omtrent het gebruik van recreatieve drones. Tussen de 7 en 28 procent van de dronebezitters is niet voldoende op de hoogte van die regels, meent Dijksma.

Plastic zak

Eerder deze maand beloofde ook de Britse regering al strengere regels op te stellen voor dronegebruik, nadat een vliegtuig zondag bij luchthaven Heathrow tegen een object aanvloog. 

In eerste instantie werd er van uit gegaan dat het hier om een drone ging, hoewel de Britse transportminister later toegaf dat dat nog onduidelijk is, en dat het ook "om een plastic zak" zou kunnen gaan.