Een Twentse onderzoeker heeft een manier ontwikkeld om industriële robotarmen sneller in te stellen op het uitvoeren van een nieuwe taak. Nu is dat vaak niet rendabel.

Industriële slimme robots worden nu voor massaproductie ingezet door hele grote bedrijven. Met de nieuwe manier moeten ook kleinere bedrijven gebruik kunnen maken van industriële robots. Het is nu nog vaak te duur en tijdrovend is om de robots te (her)programmeren.

Promovendus Maarten Essers ontwikkelde een methode waarbij de industriële robots niet meer van bovenaf gestuurd worden, zoals nu het geval is, maar waarin ze met elkaar overleggen wat ze moeten doen. Door middel van zelflerende software moeten de robots daardoor in staat zijn om de taken onderling te verdelen en uit te voeren.

"Fabrieken, vooral in het midden- en kleinbedrijf, gaan er de komende jaren anders uitzien”, voorspelt Essers, die woensdag promoveert aan de Universiteit Twente.

Hij voorspelt een nieuwe industriële revolutie. "Er zullen overal smart factories ontstaan waar kleinschalige productie volledig geautomatiseerd plaatsvindt met zelflerende slimme robots. Dat gaan we zien in bijvoorbeeld de foodindustrie, de metaalsector en andere vormen van maakindustrie."