De Britse regering belooft strengere regels op te stellen voor dronegebruik, nadat een vliegtuig zondag bij luchthaven Heathrow vermoedelijk tegen een drone aanvloog.

De regering reageert daarmee op een dringende oproep van de Labour-partij en pilotenvakbonden voor betere regelgeving. Daarover schrijft The Guardian maandag.

Labour en de vakbonden willen dat het registreren van drones verplicht wordt en dat luchthavens hermetisch worden afgesloten voor drones.

Dat kan bijvoorbeeld door het gebied af te bakenen in de software van de drones. Een gps-chip in de drones herkent dan dat er op een bepaald gebied niet gevlogen mag worden.

Incident

Een vliegtuig van maatschappij British Airways vloog zondag tijdens de landing tegen een object. Vermoedelijk gaat het om een drone. Er wordt nog onderzoek gedaan naar het incident.

In Europese landen zijn steeds vaker meldingen van bijna-ongelukken met drones. Piloten willen dat wordt onderzocht wat voor gevolgen er kunnen zijn als een drone in een vliegtuigmotor terechtkomt.

De Britse regering is in overleg met internationale organen om te komen tot regels rondom dronegebruik bij luchthavens. Mogelijk komt er een richtlijn die op nationaal niveau kan worden omgezet tot wetgeving.

Nederland

In Nederland zijn er al regels rondom drones. Zo mag er met drones voor privégebruik niet worden gevlogen bij luchthavens. Ook is het niet toegestaan dicht bij mensen, gebouwen, wegen en spoorlijnen te vliegen.

Een drone mag maximaal 120 meter hoog vliegen en moet zichtbaar blijven voor de bestuurder. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete.