De auto die Apple naar verluidt ontwikkelt, wordt in eerste instantie op de markt gebracht als autodeeldienst, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Greenwheels of Car2Go. 

Een belangrijke reden daarvoor zou zijn dat het bedrijf geen groot distributienetwerk heeft, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung maandag op basis van ingewijden. 

De auto zou relatief klein van formaat worden niet autonoom kunnen rijden. Dat laatste zou wel voor latere modellen op de planning staan. 

Volgens de bronnen van de krant wordt de auto in Oostenrijk geproduceerd door toeleverancier Magna. Door het wegvallen van de productie van Mini's zou het bedrijf genoeg capaciteit hebben om honderdduizenden auto's per jaar te bouwen. 

Apple heeft volgens de ingewijden ook een geheim autolab in het centrum van Berlijn. Een team van tussen de vijftien en twintig "hooggekwalificeerde" mensen uit de Duitse autoindustrie zou daar werken aan de ontwikkeling van Apples eerste auto. De wagen moet in 2019 of 2020 op de markt komen.

Kerstavond

Er zou in het lab niet alleen over de technische aspecten van de auto worden gewerkt, maar ook worden nagedacht over de technische goedkeuring, de concurrentie en mogelijke partners op de Duitse markt. 

Vorig jaar verschenen voor het eerst geruchten dat Apple aan een auto werkt. Het bedrijf heeft deze plannen nooit direct bevestigd, maar in gesprek met aandeelhouders gaf Tim Cook hier begin dit jaar wel zijdelings commentaar op.

"Weet je nog dat het als kind op Kerstavond zo spannend was, dat je niet wist wat er beneden gebeurde?", zei hij. "Het zal voorlopig nog Kerstavond zijn."