Er staan duizenden banen op de tocht bij Intel. Anonieme bronnen met kennis van zaken hebben laten weten dat op sommige afdelingen het personeelsbestand met tientallen procent inkrimpt.

De bezuinigingsplannen worden mogelijk al aangekondigd bij het presenteren van de kwartaalcijfers dinsdag, meldt de krant The Oregonian. Bij Intel werken ongeveer 107.000 mensen wereldwijd.

In het nieuwe centrum voor onderzoek in Hillsboro, Oregon, werken zo'n 19.500 mensen. Het bedrijf is de grootste werkgever in de Amerikaanse staat.

Dieper gesneden

Vorig jaar heeft Intel al 1100 werknemers in de Verenigde Staten op straat gezet. Bronnen bij het bedrijf verwachten dat er dit jaar nog dieper gesneden wordt, omdat de verwachte verkoopresultaten niet worden behaald.

De processormaker heeft te kampen met teruglopende verkopen van computers. Veel consumenten en bedrijven stappen over op mobiele apparaten en stellen de aankoop van een nieuwe pc uit.

Nieuwe chips

Ook lijkt Intel moeite te hebben met het maken en ontwerpen van nieuwe chips. Het is voor het bedrijf duur en tijdrovend om de steeds kleiner en complexer wordende chips in elkaar te zetten.

In het vierde kwartaal van vorig jaar daalde de netto-omzet en winst van het bedrijf. Intel heeft al vier jaar last van een slinkende vraag naar chips voor pc's.

Hoewel er een stijgende vraag is naar chips in andere sectoren, lijkt dat onvoldoende om de winst te laten stijgen. Ongeveer 60 procent van de omzet komt van de pc-markt.