De lidstaten van de Europese Unie gaan samenwerken aan regelgeving die het mogelijk maakt om zelfrijdende auto's op de weg te laten rijden.

Transportministers van alle Europese landen hebben daartoe donderdag de 'Verklaring van Amsterdam' ondertekend in het Scheepvaartmuseum.

De bedoeling is om in 2019 de benodigde wetgeving klaar te hebben, zodat autonome auto's in heel Europa kunnen rondrijden, zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag na de ondertekening.

Na een informeel overleg in het museum reden de Europese ministers donderdagmiddag in een stoet zelfrijdende auto's door Amsterdam. Onder meer auto's van BMW, Audi, Jaguar, Tesla, Volvo, Renault en onderzoeksinstituut TNO reden mee in de stoet. Daar was een speciale ontheffing voor verleend.

Nederland heeft de zelfrijdende auto geselecteerd als een van zijn pijlers voor het Europese voorzitterschap, in de eerste helft van dit jaar. 

Video: Schultz: 'Zelfrijdende auto zal veel lijken op traditionele auto'​

Grenzen

Internationale barrières moeten worden weggenomen, spreken de ministers af. Robotauto's moeten ook probleemloos over de grenzen kunnen rijden, zonder dat er dan andere regels gaan gelden. 

In de verklaring beloven de landen ook de privacy van weggebruikers te zullen respecteren bij het samenstellen van de regels. Ook worden er richtlijnen opgesteld voor het delen van data die wordt gegenereerd door autonome voertuigen, en wordt onderzoek gedaan naar de beveiliging van de gegevens.

De overeenkomst tussen de Europese landen roept lidstaten op om van elkaar te leren en gezamenlijk tests uit te voeren met de nieuwe technologie. Automakers worden uitgenodigd om hieraan mee te werken, en om technologieën te ontwikkelen die het voor verschillende auto's mogelijk zullen maken om probleemloos met elkaar te communiceren.