Een speciale computerchip zorgt ervoor dat een verlamde man zijn rechterarm en daarbij behorende vingers weer kan bewegen. 

De chip stuurt signalen van de hersenen rechtstreeks naar de arm van de verlamde 24-jarige man, aldus The New York Times. Het systeem werd ontworpen door onderzoekers van de The Ohio State Wexner Medical Center.

De man verloor vijf jaar geleden de controle over zijn armen en benen tijdens een ongeluk, waarbij zijn ruggengraat beschadigd raakte. Omdat de chip het signaal niet langs de ruggengraat hoeft te sturen, kan de man nu alsnog een ledemaat bewegen. 

De chip werd twee jaar geleden ingebracht, waarna hij in een lab zijn hersenen trainde om de juiste signalen aan de arm door te geven. Door te oefenen kan hij inmiddels waren uit een fles gieten, een rietje roeren en een gitaargame spelen.

Op het moment werkt de chip alleen als de patient met een computer in het lab is verbonden. Volgens de onderzoekers moet er nog veel gebeuren voor de technologie mobiel te gebruiken is. Ze durven de uitvinding daarom nog geen geneesmiddel voor verlamming te noemen.

Tweede keer

In 2015 kregen doktoren in Californië iets vergelijkbaars voor elkaar, toen ze een man met een dwarslaesie weer lieten lopen met een computer.