Facebook heeft een open souce cameraproject gepresenteerd, waarbij het een ontwerp en software voor een 360 graden VR-camera gratis beschikbaar stelt.

Facebook gaat de camera zelf niet ontwikkelen of verkopen, meldt het bedrijf dinsdag tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie F8.

Zowel het ontwerp van de hardware van de camera als de software die nodig is om de beelden om te zetten tot één naadloos geheel, komen vanaf de zomer op open source-platform GitHub te staan.

De schotelvormige camera bestaat uit zeventien camera's: veertien langs de rand, twee met fish-eye-lens onder en eentje boven. Op die manier kan de camera alles om zich heen opnemen, en blijft de paal waar de schotel op staat uit beeld.

Volgens Facebook lost het ontwerp enkele problemen op die vroege 360-gradencamera's hebben. Bovendien zou de camera beter zijn in het opnemen van zulke video dan elke andere beschikbare oplossing.

De camera kan opnemen in resoluties tot 8K, en kan volgens Facebook vele uren opnemen zonder oververhit te raken. Het resultaat is geschikt voor onder meer Oculus Rift, Gear VR en de Facebook-app.

Facebook hoopt dat zowel bedrijven als hobbyisten met het ontwerp aan de slag gaan, en hun eigen camera's bouwen. Het kost volgens het sociale netwerk zo'n 30.000 dollar om alle materialen die nodig zijn te kopen.