Computers met Windows 10 kunnen door een nieuw systeem binnenkort worden ontgrendeld met andere apparaten en randapparatuur.

Het wordt voor gebruikers bijvoorbeeld mogelijk om via hun smartphone hun computer te ontgrendelen. Ook kan een externe webcam worden gebruikt voor de gezichtherkenningssoftware van Windows, schrijft Microsoft.

Microsoft werkt samen met ontwikkelaars om hun apparaten zogenoemde 'Companion devices' te maken, zodat die samenwerken met Windows 10.

Verbinding

Het ontgrendelen kan op verschillende manieren. Zo kan een apparaat dat verbonden is met een usb-kabel de computer ontgrendelen, maar ook bijvoorbeeld 'companions' die verbinding maken via Bluetooth of NFC.

Ontgrendelen kan bijvoorbeeld door op een knop of het touchscreen van het apparaat te drukken, het apparaat tegen de computer aan te leggen (met de NFC-functie) of door een beweging te maken met een fitnesstracker.

Biometrisch

Ook wordt gewerkt aan zogenoemde biometrische oplossingen. Daarmee wordt het mogelijk om in te loggen met bijvoorbeeld gezichtsherkenning van webcams en vingerafdrukscanners.

Volgens Microsoft zijn 'companion devices' vooral handig voor mensen met verouderde computers en low budget-pc's die niet beschikken over extra beveiliging.