Volvo gaat een vloot van rond de honderd zelfrijdende auto's testen op openbare wegen in China.

De Zweedse automaker, die in handen is van Chinees moederbedrijf Geely, heeft dat donderdag aangekondigd.

Volvo hoopt met zijn Chinese tests een voorsprong te kunnen krijgen in de race om als eerste een volledig zelfrijdende auto te bouwen. Omdat de wegen in China drukker en chaotischer zijn, zou de software van Volvo kunnen leren over ander weggedrag.

Het is nog niet duidelijk in welke steden auto's precies getest zullen worden. Daarover wordt de komende tijd besloten in samenwerking met lokale overheden. De auto's van Volvo zullen in ieder geval worden getest door forenzen, die in de robotauto naar hun werk zullen rijden.

In 2017 start Volvo een vergelijkbaar experiment in Zweden. Wanneer de Chinese tests precies beginnen is nog niet bekend.

Veiliger

Volvo ziet zelfrijdende auto's als een manier om het verkeer een stuk veiliger te maken, en het bedrijf zei eerder al alle verantwoordelijkheid op zich te zullen nemen als iemand gewond raakt in een zelfrijdende Volvo-auto.

De fabrikant roept overheden op om snel wetgeving te creëren die robotauto's op de wegen toestaat. "De auto-industrie kan dit niet helemaal zelf", zegt directeur Håkan Samuelsson. "We hebben hulp van overheden nodig."

Woensdag zei minister Schultz (Infrastructuur) nog dat Europese landen gezamenlijk aan regels voor zelfrijdende auto's moeten werken. Zij wil Nederland op de kaart zetten als testland voor de techniek, maar volgens de minister moeten robotauto's ook zonder problemen de grenzen over kunnen.