Wetenschappers hebben een robot gemaakt die helemaal in elkaar gezet uit de 3D-printer rolt.

De robot ontworpen door onderzoekers van de Amerikaanse technische universiteit MIT.

De robot hoeft na het printen niet meer in elkaar gezet te worden, maar enkel op een batterij en motortje te worden aangesloten. De printer die daarvoor ontworpen is, kan tot acht verschillende materialen in één keer gebruiken.

Zo kunnen bijvoorbeeld met vloeistof gevulde buisjes voor de hydraulica van de robot worden uitgeprint, met de vloeistof er al in. Speciale UV-lampen zorgen ervoor dat de vaste materialen direct drogen, maar laten de vloeistoffen met rust.

​Volgens de onderzoekers van MIT kan de techniek voor een stroomversnelling in het maken van robots zorgen. Het handmatig in elkaar zetten van robots is namelijk duur en tijdrovend. Robots die andere robots bouwen werken nog niet nauwkeurig genoeg om complexe modellen te maken.

3D-printer maakt robots die in elkaar gezet uit printer komen
3D-printer maakt robots die in elkaar gezet uit printer komen

'Robot loopt zelf uit printer'

"We noemen onze benadering 'printbare hydraulica', en het is een stap richting de snelle fabricage van functionele machines", zegt Daniella Rus, hoofd van het MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory. "Alles wat je moet doen is een batterij en motor aansluiten, en je hebt een robot die praktisch uit de printer kan lopen."

Met de techniek van MIT kunnen allerlei robots worden uitgeprint, zowel harde als zachte robots. Zo kon een zachte, uitgeprinte robothand een ei oppakken zonder het te beschadigen.

De onderzoekers willen hun printer verbeteren door die onder meer sneller te laten werken. Nu duurt het 22 uur om een complexe robot uit te printen.

De snelheid waarmee geprint wordt en het formaat van de robots is volgens de onderzoekers echter vooral een kwestie van techniek. "Printen duurt zo lang als de printer erover doet. Als printers sneller worden, wordt onze fabricage dat ook", zegt Rus.