Chipfabrikant Nvidia heeft dinsdag een nieuwe supercomputer aangekondigd. De supercomputer is speciaal gemaakt voor gebruik op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De computer bevat acht exemplaren van de eveneens nieuwe Tesla P100-chip, geen relatie met het autobedrijf, die is gebouwd voor dienst in zakelijke datacentra. 

De Tesla P100 bereikt zeer hoge snelheden doordat er meer dan 15 miljard transistoren op gemonteerd zitten. Dat is ongeveer twee keer zo veel als de vorige krachtigste chip van Nvidia en ook meer dan een aantal nieuwe, krachtige chips voor in servercomputers die chipmaker Intel recent aankondigde.

Nvidia is trots op de nieuwe chip. "Het is de grootste die ooit gemaakt is", zegt CEO Jen-Hsun Huang volgens de Wall Street Journal.

Van de Tesla P100 zitten er liefst acht ingebouwd in de nieuwe supercomputer DGX-1, een computer met een vraagprijs van 129.000 dollar.

De DGX-1 is volgens Nvidia veel beter in het uitvoeren van taken op het gebied van kunstmatige intelligentie dan computer met chips die niet speciaal daarvoor gebouwd zijn. De DGX-1 zou daar ongeveer even snel in zijn als 250 servercomputers met multifunctionele Intel-chips.

De eerste exemplaren van de DGX-1 worden aan onderzoeksafdelingen van universiteiten en ziekenhuizen geleverd.