In Amsterdam is dinsdagochtend The Next Rembrandt onthuld; een schilderij dat bijna geheel is ontwikkeld door slimme algoritmes los te laten op de schilderijen van de beroemde schilder.

In totaal zijn er 346 schilderijen geanalyseerd om het schilderij te ontwikkelen, dat bestaat uit 148 miljoen pixels. Op basis van de verzamelde data is vervolgens een schilderij ontstaan van een blanke man met baard en witte kraag.

Het werk is 3D-geprint, zodat het 'kunstwerk' ook over textuur beschikt. De ontwikkeling van het schilderij kostte het team uiteindelijk zo'n achttien maanden.

Details

David de Witt, verbonden aan museum Het Rembrandthuis, noemt het schilderij een "spannend beginsel, maar vooral een beginsel". Volgens de Rembrandtkenner zijn er veel details die weggeven dat het geen echte Rembrandt is. "Bij de neus ontbreekt bijvoorbeeld de nadrukkelijke verftoets."

Professor Joris Dik van de TU Delft vindt het resultaat "heel presentabel", maar er zijn ook volgens hem nog verbeterpunten. Zo is de textuur van het schilderij gebaseerd op één ander schilderij van Rembrandt. "Dat zou nog veel breder kunnen worden getrokken."

Ook is het project nog "te veel handwerk" volgens Dik; niet alles is door de computer gedaan, soms kwam er ook een menselijke handeling aan te pas.

Het project is een initiatief van ING en reclamebureau J. Walter Thompson en werd ondersteund door Microsoft, de TU Delft, het Mauritshuis en Museum Het Rembrandthuis.

Video: Schilderij met 148 miljoen pixels gebaseerd op eerdere Rembrandt-werken

'Nieuwe Rembrandt' gemaakt op basis van algoritmes
'Nieuwe Rembrandt' gemaakt op basis van algoritmes