Het CDA wil dat regels voor dronegebruik worden aangescherpt en dat er een publiekscampagne komt om mensen uit te leggen wat wel en niet mag.

Aanleiding is een incident op Schiphol vrijdag, waarbij een drone vlak langs drie landende vliegtuigen vloog. Tweede Kamerlid Martijn van Helvert van het CDA wil actie, schrijft RTL Nieuws zondag.

De piloten die met hun vliegtuig vlak langs de drone vlogen, waarschuwden de luchtverkeersleiding. De landingsbaan waarbij de drone vloog is daarop tijdelijk gesloten geweest.

Verbod

Het is al verboden om bij een luchthaven met een drone te vliegen, maar de regels zijn volgens Van Helvert te onduidelijk. 

"Je mag dus niet bij een luchthaven met drones vliegen. Maar niemand die het weet", zei Helvert. "En als je het al weet, wat zijn dan de regels? Waar precies mag je niet vliegen, tot welke hoogte? En is het gebied waar je niet mag komen groot genoeg?"

Kamervragen

Van Helvert dient maandag Kamervragen in voor staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur. Vorige keer zei ze dat er genoeg regels zijn voor dronegebruik, maar volgens Van Helvert is dat klaarblijkelijk niet waar.

Behalve verscherpte regels en een publiekscampagne wil Van Helvert dat er strenger wordt gehandhaafd.