Een herbruikbare raket is voor de derde keer succesvol geland op aarde. De New Shepard van ruimtevaartbedrijf Blue Origin voltooide vrijdag de derde onbemande testvlucht.

Jeff Bezos, eigenaar van Amazon en Blue Origin, maakte op Twitter bekend dat de raket en capsule zijn geland. De raket is na het opstijgen een tijdje uit geweest en werd tijdens de daling herstart.

De New Shepard bestaat uit een raketdeel en een capsule, waar later mensen mee naar de ruimte kunnen worden geschoten. De raket landt met behulp van booster-raketten, terwijl de capsule met parachuten langzaam daalt.

Video: Succesvolle derde landing herbruikbare raket Blue Origin

Herstart

Het is voor het eerst dat de New Shepard (BE-3) pas op zo'n 1100 meter van de grond opnieuw opstart. Als de herstart mislukt zou zijn, dan zou de raket binnen 6 seconden te pletter storten op aarde.

Hoe hoog de raket is gekomen, is onduidelijk. Bij vorige vluchten bereikte het ruimtevaartuig een hoogte van ruim 100 kilometer.

De BE-3, of Blue Engine 3, had in november vorig jaar en in januari al een succesvolle start en landing. Het is de derde raket die door Blue Origin is gebouwd, omdat de twee ervoor tijdens testvluchten waren vernietigd.