Zo'n 8 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft een 'slimme' thermostaat. Dat komt neer op zo'n 600.000 huishoudens.

Dat blijkt uit een marktonderzoek door Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders. 

Slimme thermostaten zijn op afstand bestuurbaar en maken inzichtelijker hoeveel energie er wordt verbruikt. Sommige varianten kunnen ook zelf leren van de gewoontes van inwoners, waardoor ze zelf kunnen bepalen wanneer het huis warm moet zijn en wanneer de verwarming uit kan blijven.

Volgens het onderzoek is de Toon-thermostaat van Eneco het populairst. In totaal zou 34 procent van de slimme thermostaten een Toon zijn. Dat sluit min of meer aan op verkoopcijfers die de energieleverancier begin maart bekendmaakte. De Toon bleek toen in totaal 225.000 keer verkocht te zijn.

Op de tweede plaats staat de Nefit ModuLine Easy-thermostaat met 14 procent, gevolgd door de E-thermostaat van Essent met 9 procent. De HoneyWell EvoHome wordt door 8 procent gebruikt, terwijl Google-thermostaat Nest een marktaandeel van 4 procent heeft.

Verkooptactiek

Het grote marktaandeel van Eneco is mogelijk te danken aan de verkoopstrategie. Van de ondervraagden zou bijna de helft de thermostaat in huis hebben gekregen bij een nieuw energiecontract. 

Toon wordt door het energiebedrijf verkocht in combinatie met een nieuw abonnement. Klanten die 4 jaar stroom en gas afsluiten krijgen het apparaat gratis.