Investeringen in robotstartups bereikten in 2015 een nieuw hoogtepunt. Beginnende bedrijven in de sector haalden twee keer zoveel geld op als een jaar eerder.

Dat blijkt uit een analyse van marktonderzoeker CB Insights. Volgens de cijfers van de onderzoekers haalden robotbedrijven in 2015 gezamenlijk 587 miljoen dollar (525 miljoen euro) op, verspreid over 83 investeringen.

Een jaar eerder haalden startups in de robotsector nog 273 miljoen dollar op uit 45 investeringen.

CB Insights rekent makers van drones niet tot de robotica. Wel worden bedrijven meegerekend die robots maken voor gebruik in fabrieken, landbouw, chirurgie of voor in huis.

Medische robots

De grootste investeringsronde, van 150 miljoen dollar, ging vorig jaar naar Auris Surgical Robotics, een bedrijf uit Californië dat zich nog in 'stealth mode' bevindt en dat daarom nog niet publiekelijk een product heeft gepresenteerd. Het bedrijf werkt aan robots voor in de gezondheidssector.

Het vierde kwartaal van 2015 was vrij rustig, met 62 miljoen dollar aan investeringen. In het huidige kwartaal is dat bedrag alweer ingehaald en zijn er volgens CB Insights 15 deals gesloten met een totale waarde van 89 miljoen dollar.

De meest actieve investeerder is Innovation Works, gevolgd door de investeringstak van chipmaker Intel.