Producent achter saffierfiasco Apple komt uit faillissement

GT Advanced Technologies, de producent van saffierschermen die zorgde voor grote problemen in de productieketen van Apple, heeft zijn faillissement afgehandeld en een nieuwe investering van 80 miljoen dollar gekregen.

Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. GTAT gaat zich opnieuw richten op de saffierindustrie en het produceren van zonnepanelen.

In 2014 en 2015 bleek dat GTAT eigenlijk saffieronderdelen voor Apples iPhones zou gaan produceren, maar dat het bedrijf zijn beloftes niet kon nakomen. Het faillissement van het bedrijf gaf een inkijkje in de normaal juist erg gesloten productieketen van Apple.

Uit een reconstructie van de Wall Street Journal bleek onder meer dat Apple zijn iPhone 6 en 6 Plus had willen voorzien van een saffierscherm. Dat zou zeer krasbestendig zijn geweest.

GTAT wist de schermen echter niet te leveren, vanwege fouten in het productieproces. Daarbij werd veel geld verspild, waardoor het bedrijf failliet ging. De nieuwste iPhones van Apple hebben nog altijd geen saffierscherm, al hebben duurdere versies van de Apple Watch wel zo'n display.

Schuld

In november bereikten Apple en GTAT al een overeenkomst over de schuld van 439 miljoen dollar die de fabrikant nog had bij de iPhone-maker.

Met de nieuwe investering zegt David Keck, directeur van GTAT, de "industrieleidende mogelijkheden" van zijn bedrijf weer te willen inzetten. "Wij geloven dat GTAT er goed voor staat en zijn enthousiast over de kansen op de markt."

Lees meer over:
Tip de redactie