De Internationale Handelscommissie van de VS (ITC) heeft woensdag een verbod op de import van hoverboards afgekondigd.

De zelfbalancerende scooters die worden bestuurd door te leunen, stonden de afgelopen weken al ter discussie in de Verenigde Staten omdat ze door het gebruik van verkeerde accu’s spontaan vlam zouden vatten. Maar dit is niet de reden van het verbod, melden Amerikaanse media.

Het verbod op buitenlandse hoverboards is het gevolg van een klacht van Segway. Het bedrijf dat vooral bekend werd dankzij de gelijknamige scooter, een eenpersoons vervoermiddel dat veel overeenkomsten vertoont met het hoverboard. Segway had hierover in 2014 al een klacht ingediend bij de ITC.

De hoverboards, die grotendeels worden geproduceerd in China, zouden inbreuk maken op patenten waar Segway in de VS het alleenrecht op heeft. Het gaat vooral om het mechaniek waardoor de hoverboard en de Segway zelf kunnen balanceren.

Video: Hoverboard vat vlam op straat

Hoverboard vliegt midden op straat in brand
Hoverboard vliegt midden op straat in brand

Openbare weg

Vorige maand verklaarde de Amerikaanse consumentenorganisatie CPSC dat alle momenteel verkrijgbare hoverboards te gevaarlijk zijn om aan consumenten te verkopen.

In Nederland zijn de scooters bij veel winkels verkrijgbaar, maar is het illegaal om ermee de openbare weg of de stoep op te gaan. Ze mogen alleen op eigen terrein worden gebruikt.