Autofabrikant General Motors (GM) heeft Cruise Automation overgenomen. De drie jaar oude startup maakt sensoren om normale auto's te veranderen in zelfrijdende auto's.

GM maakte vrijdag bekend dat Cruise zelfstandig binnen GM zal gaan opereren.

De Amerikaanse autogigant hoopt met de overname het maken van zelfrijdende auto's te versnellen. Cruise is momenteel bezig met het ontwikkelen van een compleet autonome auto, naast de huidige kit die gebruikt kan worden om bestaande auto's zelfrijdend te maken.

Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar zowel Fortune als Recode melden op basis van anonieme bronnen dat er minimaal 1 miljard dollar betaald gaat worden. Dat zou opmerkelijk zijn omdat de startup bij de meest recente investeringsronde een waarde had van 90 miljoen dollar.

Versnellen

"De volgende stap is ervoor zorgen dat we alle mogelijke middelen beschikbaar maken om te versnellen wat Cruise aan het doen is en dat te integreren in het GM autosysteem", aldus Dan Ammann, directeur van GM, tegenover Techcrunch.

GM hoopt op die manier concurrenten te snel af te zijn. "We geloven dat dit de beste manier is om onze technologie op massale schaal te implementeren", aldus Kyle Vogt, oprichter van Cruise. "Dit is een baanbrekende en noodzakelijke stap richting snelle commercialisering van autonome voertuigtechnologie."

Lyft

GM richtte eerder al een aparte tak binnen het bedrijf op om de ontwikkeling van zelfrijdende auto's te versnellen. Daarnaast stak de autofabrikant begin 2016 nog 500 miljoen dollar in Uber-concurrent Lyft. De bedrijven maakten toen bekend samen een netwerk van zelfrijdende auto's op te willen zetten.