Fukushima-robots 'overleden' door radioactiviteit

De vijf op afstand bestuurde robots die zijn ingezet om de kerncentrale in Fukushima te onderzoeken, werken niet meer. De apparaten konden de extreem hoge stralingsniveaus van de kerncentrale niet aan. 

De robots waren ontwikkeld om door de onderwatertunnels van de kerncentrales te zwemmen en de gevaarlijke resten brandstof weg te halen. Het kostte twee jaar om elke robot te ontwikkelen. 

De bedrading van de robots kan de hoge stralingsniveaus van de kernreactoren echter niet aan, waardoor het opruimwerk flinke vertraging heeft opgelopen. Er is inmiddels slechts tien procent van het afval opgeruimd in het oude koelingssysteem van de vernietigde centrale. 

Het is onduidelijk of er betere robots gebouwd kunnen worden om de kernreactor alsnog op te schonen. Het zou zo kunnen zijn dat de technologie die nodig is om deze straling aan te kunnen, nog niet bestaat. 

Het is vrijdag precies vijf jaar geleden dat Japan werd getroffen door een aardbeving en een tsunami, waardoor het koelsysteem van de kerncentrale in Fukushima werd vernietigd.  De nucleaire crisis geldt als de ergste sinds de Tsjernobylramp in 1986.

Lees meer over:
Tip de redactie