Bedrijven mogen geen wearables gebruiken om de gezondheid van hun medewerkers in de gaten te houden, ook niet als de medewerkers daar toestemming voor geven. Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). 

Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bepaald na onderzoek naar twee bedrijven die wearables gebruikten om inzicht te krijgen in de hoeveelheid beweging van de werknemers. Eén van de twee werkgevers had ook inzicht in het slaappatroon van de medewerkers. 

De medewerkers van de bedrijven waren vrij om wel of niet mee te doen aan het experiment. Volgens de AP is er in een arbeidsrelatie echter geen sprake van vrije toestemming, omdat de medewerker financiëel afhankelijk is van het bedrijf.

"Een werkgever mag zo'n armband natuurlijk wel cadeau geven, maar het is niet de bedoeling om vervolgens gegevens over de gezondheid van werknemers in te zien. Ook niet als een medewerker hier toestemming voor geeft", aldus Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP. 

Als bedrijven fitnesstrackers en wearables cadeau geven aan hun medewerkers, mogen daar geen voorwaarden voor gebruik aan worden gesteld. 

Enthousiasme

Adviesbureau BeBright is zo'n bedrijf dat wearables heeft uitgedeeld aan zijn medewerkers. Het bedrijf heeft weinig problemen met het oordeel. ​"Hiervoor is de Autoriteit Persoonsgegevens, om te onderzoeken waar de grens ligt", aldus managing partner Philip Idenburg. 

Het bedrijf had geen kwaad in de zin. "Wij deden dit vanuit enthousiasme", zegt Idenburg. "Wij gebruikten de gegevens natuurlijk niet om onze medewerkers in de gaten te houden. Maar je moet als werkgever niet in die 'loop' zitten."