Onderzoekers van de Technische Universiteit in Lausanne (EPFL) hebben een bionische vinger ontwikkeld waarmee mensen met een geamputeerde vinger weer gevoel krijgen. 

De kunstmatige vingertop werd chirurgisch verbonden aan de zenuwen in de bovenarm van de proefpersoon. De sensoren op de robotvinger sturen vervolgens elektronische signalen naar de zenuwen. 

"Het voelde bijna hetzelfde als wat ik vroeger voelde met mijn hand", aldus proefpersoon Dennis Aabo Sørensen, wiens hand werd geamputeerd. "Ik voel mijn ontbrekende hand nog altijd, het voelt altijd als een gebalde vuist. Ik voelde de textuur in het puntje van de wijsvinger van mijn fantoomhand." 

Bionische vinger laat geamputeerden weer voelen
Bionische vinger laat geamputeerden weer voelen

Handprothese

In 96 procent van de gevallen kon Sørensen onderscheid voelen tussen een vlak en een ruw oppervlak. In een eerder onderzoek werd Sørensen al uitgerust met een handprothese, uitgerust met sensoren, waarmee hij de vorm en zachtheid van een voorwerp beter kon voelen. 

De onderzoekers hebben de bionische vingertop ook uitgeprobeerd op mensen die nog wel over al hun ledematen beschikken. Op die manier konden zij aantonen dat dit soort bionische ledematen dezelfde gebieden in de hersenen kunnen activeren als echte ledematen.