De Duitse automaker BMW gaat veel meer de aandacht richten op technieken achter zelfrijdende auto's. 

Het bedrijf wil de afdeling onderzoek en ontwikkeling hervormen, zodat de helft van het personeelsbestand uit computerprogrammeurs bestaat.

Bestuurslid Klaus Fröhlich van BMW stelt dat hij wil werken aan "de meest intelligente auto". De Duitse automaker wil de concurrentie aangaan met onder meer Google, dat al langer werkt aan zelfrijdende auto's.

"Onze taak is ons bedrijfsmodel te behouden zonder ons daarbij te onderwerpen aan een internetbedrijf", zei Fröhlich.

"Anders worden we zoiets als Foxconn is voor bedrijven als Apple. Dan leveren we alleen nog het metalen frame."

Inhaalslag

Het bestuurslid erkende dat BMW wel wat in te halen heeft vergeleken met andere bedrijven die zich bezighouden met zelfrijdende auto's. "We staan voor een inhaalslag op het gebied van kunstmatige intelligentie."

Op dit moment werken er 30.000 mensen bij BMW en toeleveranciers aan onderzoek en ontwikkeling. Daarvan is slechts 20 procent softwareprogrammeur.

Volgens Fröhlich zijn er de komende vijf jaar tussen de 15.000 en 20.000 extra technische ingenieurs nodig om uit te komen op 50 procent.

BMW werkt al samen met Mercedes-Benz en Audi aan het maken van universele auto-software en -diensten. Vorig jaar kocht het team kaartenmaker Here van Nokia om een neutraal platform te maken voor slimme auto's.