Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld die het mogelijk maakt voor apen om een rolstoel te besturen met hun breinactiviteit.

De nieuwe brain-machine interface (BMI) is een implantaat in het brein van een Resusaap, die kan worden gekoppeld aan de besturing van een rolstoel.

Eerst werden de apen rondgereden terwijl hun breinactiviteit alleen werd gemeten, zo schrijft een team wetenschappers van Duke University in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. Met de metingen werd een algoritme getraind dat de breinactiviteit ook kon omzetten in instructies voor de besturing van de rolstoel.

Binnen een dag leerden twee apen de rolstoel te besturen met hun breinactiviteit. In de dagen die daarop volgden werden ze nog beter in het sturen in de richting van een bak eten.

Bekijk hoe de apen rondreden in hun rolstoel:

Aap bestuurt rolstoel met breinactiviteit
Aap bestuurt rolstoel met breinactiviteit

Mensen

De onderzoekers schrijven dat de technologie in de toekomst mogelijk kan worden gebruikt om verlamde mensen een rolstoel te laten besturen. De gebruikte BMI moet echter in het brein worden geïmplanteerd, waarvoor een ingrijpende operatie nodig is. 

Om breinactiviteit bij mensen te meten worden doorgaans sensoren op de hoofdhuid geplaatst, maar die zijn veel minder nauwkeurig. Ook de accuduur van de draadloze BMI valt nog tegen: de apen konden twee uur lang rondrijden op de rolstoel.