Een zelfrijdende testauto van Google is in Californië in botsing gekomen met een gemeentelijke bus.

In een rapport dat het bedrijf indiende bij toezichthouders in Californië, zegt Google dat de botsing plaats had op 14 februari in Mountain View.

Een zelfrijdende LexusRX450h probeerde in een brede laan om enkele zandzakken te rijden. Het voertuig en de testrijder die toezicht hield op de rit ''dachten dat de bus vaart zou minderen of het Google-voertuig langs zou laten''.

Maar drie seconden later toen de testauto het midden van de laan in reed, schampte die de zijkant van de bus. Er was schade aan het linker voorspatbord, voorwiel en een sensor. Niemand raakte gewond.

Beeld: Jeroen Broekema

Schuld

Chris Urmson, hoofd van het autoproject van Google, erkent tegenover persbureau AP dat het bedrijf deels de verantwoordelijkheid draagt voor de botsing. Volgens hem is het "niet zwart en wit", maar desalniettemin is het voor het eerst dat Google enige schuld erkent in een ongeluk met een zelfrijdende auto.

Eerder waren de auto's ook al betrokken bij een aantal incidenten, maar in die gevallen gebeurde dat terwijl een menselijke bestuurder de controle had, of was het ongeluk niet de schuld van de zelfrijdende auto. Meermaals werd een robotauto bij het remmen van achteren geramd door een andere weggebruiker.

Google werkt al jaren aan een zelfrijdende auto. Wanneer en of die op de markt komt, is niet bekend.