Het reddingsteam van de Australische deelstaat New South Wales gaat drones gebruiken voor reddingsoperaties. De drones kunnen reddingspakketten meenemen voor mensen in nood op het water.

Premier Mike Baird van de deelstaat kondigde zondag een pilotproject met een van de drones aan, schrijft de krant Sydney Morning Herald. De drone van Amerikaanse makelij kost zo'n 250.000 dollar.

Het apparaat, dat Little Ripper wordt genoemd, is stabieler in zijwinden. Ook is de drone goedkoper en behendiger dan een reddingshelikopter.

Reddingspakket

De drone kan vanuit een helikopter op pad worden gestuurd. Little Ripper kan op een volle accu een uur vliegen en heeft genoeg vermogen om een reddingspakket te dragen.

Daarin kunnen bijvoorbeeld een opblaasbare reddingsboot en een baken zitten, zodat het slachtoffer in de boot kan gaan zitten en reddingswerkers weten waar die zich bevindt.

Ook is de drone uitgerust met een speciale camera waarmee haaien kunnen worden gespot. Dat werkt met een algoritme dat nog in ontwikkeling is.

Helikopterreddingsdienst Westpac heeft de drone betaald. Als de pilot succesvol blijkt, worden er waarschijnlijk meer drones besteld. Westpac heeft zeventien helikopters in Australië.