Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een robothand ontwikkeld die bijna net zo behendig is als een menselijke hand. De onderzoekers willen menselijk weefsel en pezen op de hand laten groeien.

Het is de bedoeling dat de hand kan worden gebruikt als prothese, schrijft Business Insider vrijdag. Als de robothand wordt uitgerust met weefsel en pezen, dan is het voor gebruikers bijna hetzelfde als een echte hand.

De robothand is gemaakt door Zhe Xu van de prestigieuze universiteit Yale en Emanuel Todorov van de universiteit in Washington. Xu spreekt van een 'conceptversie' van de hand.

De hand wordt bestuurd met een handschoen met bewegingssensoren, maar het is de bedoeling dat het uiteindelijk ook werkt als het verbonden is aan een arm.

Laserscanner

Voor de vorm van de hand hebben de onderzoekers een mensenhand gescand met een laserscanner. Daarna zijn de botten 3d-geprint. Het gewrichtensysteem is gemaakt met duurzaam elastiek en het weefsel is nagebootst met rubber.

De robothand is heel nauwkeurig en kan bijvoorbeeld cd's en rolletjes plakband vasthouden zonder ze te beschadigen of breken. Behalve voor het gebruik van protheses, kan de hand ook worden ingezet voor reparaties in de ruimte.