Tizen is verreweg het populairste besturingssysteem voor smart-tv's. De Samsung-software draait op bijna één op de drie televisies die aan het eind van 2015 in Europa werd verkocht.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK die NU.nl heeft ingezien.

Tizen had in november de leiding (31 procent), voor WebOS van LG (13 procent) en Android TV (11 procent), het besturingssysteem van Google dat wordt gebruikt door onder meer Sony en Philips.

Het marktaandeel van Firefox OS is in Europa verwaarloosbaar, zo blijkt uit de cijfers. Alleen Panasonic maakt tv's met dat systeem, dat eerst als mobiel besturingssysteem in de markt werd gezet. De ontwikkeling van het mobiele systeem is onlangs gestopt, maar aan Firefox voor tv's wordt nog wel gewerkt.

Besturingssystemen op Europese tv-markt

Opmars

Tizen, WebOS en Android hebben sinds de zomer van 2015 snel een opmars gemaakt, zo blijkt uit de cijfers. Tizen had in juli nog een marktaandeel van 13 procent. Toen waren Android TV en WebOS respectievelijk goed voor 4 procent en 7 procent van de tv-verkopen. Destijds bevatte de overgrote meerderheid van de verkochte tv's nog een gesloten besturingssysteem van een specifieke fabrikant, of waren ze helemaal niet 'smart'.

Oudere smart-tv's werden vaak voorzien van een besturingssysteem dat eigendom was van de producent en geen specifieke naam had. Hoewel WebOS en Tizen nog steeds alleen door respectievelijk LG en Samsung worden gebruikt, zijn het op papier open systemen die ook anderen kunnen gebruiken.

Ondanks de groeiende populariteit van de verschillende smart-tv-systemen draaide eind 2015 nog steeds bijna de helft van alle verkochte televisies niet op een van de nieuwe smart-tv-systemen.

Met Tizen, WebOS en Android TV willen tv-makers hun apparaten meer doen lijken op smartphones en tablets. Ze maken het allemaal mogelijk om apps te downloaden en bieden onder meer de mogelijkheid om games te spelen op slimme televisies.