Naast een hoop grote aankondigingen zijn er ook een hoop minder nuttige of serieuze gadgets te zien op het Mobile World Congress in Barcelona. NU.nl zet de vijf gekste gadgets van dit jaar op een rij. 

Robotbal

De Rolling Bot van LG doet precies wat je denkt dat het doet: rondrollen. Het apparaatje ziet er uit als een bal met een camera en wordt bestuurd via een smartphoneapp.

Officieel is de bal bedoeld om huisdieren in de gaten te houden en te vermaken. De Rolling Bot beschikt zelfs over een laserlampje om de kat bezig te houden. En als je de bal er saai vindt uitzien kan er ook nog een setje roze konijnenoren (los verkrijgbaar) op worden gezet.

De gekste gadgets van MWC 2016
De gekste gadgets van MWC 2016

Doordat de bal via wifi is verbonden met het internet kan hij overal bestuurd worden, of je nu thuis op de bank zit of aan de andere kant van de wereld. Het beeld dat de camera van de Rolling Bot maakt, streamt direct door naar de app.

Helaas is het besturen van de robot helemaal niet zo makkelijk. Sterker nog, tijdens onze testrit met de bal kregen we het apparaat nauwelijks vooruit en wanneer dat wel lukte ging het apparaat vaak een ander andere kant op dan de bedoeling was.

VR-achtbaan

Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met virtual reality heeft Samsung een heuse virtualrealityachtbaan opgezet.

Bezoekers nemen plaats op een stoeltje en krijgen een Gear VR op hun hoofd. Hun riem dienen ze goed vast te doen, de stoeltjes bewegen namelijk wild heen en weer terwijl het vr-filmpje afspeelt op de bril. 

Samsung weet de bezoekers te imponeren, want wanneer zij virtueel over de kop gaan gaan de handen omhoog en wordt er flink gegild. Dat wordt ook wel een beetje aangemoedigd door de subtiele geluidsband precies op de juiste momenten flink gegil laat horen.

Xperia Ear

Sony heeft naast een drie nieuwe smartphones ook nog een aantal andere gadgets onthuld, waaronder een slimme Bluetoothheadset, de Xperia Ear.

Mensen die de film Her hebben gezien zullen meteen denken aan het koptelefoontje dat Joaquin Phoenix gebruikt om met zijn virtuele vriendin Samantha te praten, en dat is ook precies wat de Ear kan.

Via het draadloze koptelefoontje kunnen via spraak opdrachten aan een virtuele assistent worden gegeven, die je ook op de hoogte houdt van inkomende berichten en andere meldingen. Helaas was de Ear nog niet helemaal af toen wij hem uitprobeerden, dus het is nog even afwachten of het apparaatje net zo'n ervaring biedt als in de film.

CAT 60

De CAT 60 van machinefabrikant Caterpillar is een robuuste telefoon die niet alleen is uitgerust met een normale smartphonecamera, maar ook met een hittecamera waarmee gezien kan worden welke plekken warmer zijn. Ook kan er een indicatie van de temperatuur van een bepaald punt worden opgevraagd.

Dat kan handig zijn in een werk- of bouwplaats, waar de telefoon vooral voor is bedoeld. Maar volgens het bedrijf kan het ook van pas komen in de supermarkt, om te kijken welk brood het warmst is.

Portretrobot

Bij wijze van experiment toonde Google een robot die zelf portretten van mensen tekent met een echte pen. 

De robot doet dat op basis van een selfie; de persoon die getekend wil worden houdt een smartphone voor haar of zijn gezicht, en de robot gaat aan de slag op een stuk papier.

Inkleuren gaat helaas nog niet heel erg goed, maar als je goed kijkt zijn de gezichten wel degelijk te herkennen.