De Verenigde Naties (VN) hebben een verbod ingesteld op het vervoeren van oplaadbare lithium-ionbatterijen in het laadruim van passagiersvliegtuigen vanwege brandgevaar. Passagiers mogen apparaten met die batterijen nog wel in de handbagage meenemen.

Het verbod is vanaf april dit jaar tot 2018 van kracht, maakte de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO maandag bekend. De organisatie wil daarna strengere regels invoeren waarin beperkingen voor bagage zijn opgenomen, meldt The Wall Street Journal.

Grote luchtvaartmaatschappijen zoals Delta Air Lines en American Airlines hebben het meenemen van de batterijen eerder al verboden. Dergelijke accu's zitten in een groot aantal apparaten zoals smartphones, laptops, tablets, camera's en elektrische tandenborstels.

Hoverboards

Directe aanleiding zijn zogenoemde hoverboards uit Azië waarvan de batterij in brand kan vliegen. De Amerikaanse overheid heeft hoverboards al als 'onveilig' bestempeld. In de VS waren er 52 meldingen van brand door een hoverboard.

Uit laboratoriumtests bleek dat moderne vliegtuigen niet bestand zijn tegen de hitte en explosies die kunnen ontstaan als een klein aantal lithiumbatterijen oververhit raakt. Dat kan gebeuren als batterijen te dicht op elkaar zijn ingepakt of beschadigd.