De Verenigde Staten hebben een nieuwe supercomputer gebouwd voor het voorspellen van het weer. De vorige supercomputer voor weersvoorspellingen werd drie jaar geleden overtroefd door een Europese concurrent.

De supercomputer heet Cray en verwerkt 24 uur per dag data van satellieten, weerballonnen, vliegtuigen, boeien en weerstations, schrijft de Amerikaanse krant USA Today maandag.

De weersvoorspellingen zijn vooral belangrijk voor de scheepvaart en luchtvaart, omdat die vroeg op de hoogte moeten zijn van aankomend extreem weer. De informatie wordt ook gebruikt voor het 'gewone' weerbericht.

De supercomputer moet de kracht en route van orkanen die dreigen naar de Verenigde Staten te trekken voorzien. Drie jaar geleden zorgde orkaan Sandy voor 65 miljard dollar aanschade aan de kustlijn van New Jersey.

Europese concurrent

Juist die orkaan was door de Amerikanen niet goed voorspeld. Europese weermodellen waren veel accurater bij het voorspellen van de route en de kracht van de orkaan.

De nieuwe supercomputer zou net zo goed moeten werken als de Europese equivalenten. Het apparaat kan per seconde drie quadriljoen berekeningen maken. De kracht is vergelijkbaar met 12.500 sterke laptops bij elkaar.

Investering

De VS heeft 44,5 miljoen dollar gestoken in het verbeteren van de voorspellingen. Cray is gebouwd door gelijknamige supercomputerfabrikant Cray uit Seattle, dat ook supercomputers voor Europa heeft gemaakt.

Een back-up van de supercomputer staat in een andere staat, voor het geval het origineel wordt getroffen door een ramp. Cray richt zich vooral op extreem weer en mogelijke overstromingen.