De Vive, de virtualrealitybril van HTC en Valve, is vanaf begin april verkrijgbaar voor 799 dollar (omgerekend zo'n 720 euro).

Dat heeft HTC zondag bekendgemaakt in Barcelona, waar maandag het Mobile World Congress van start gaat. Een exacte europrijs is nog niet bekend.

In de prijs van de Vive inbegrepen zijn twee controllers, twee basisstations die de bewegingen van de gebruiker bijhouden, en een kastje dat de bril met een pc verbindt. Ook krijgen vroege kopers van de Vive standaard twee games: Job Simulator 2050 en Fantastic Contraption.

De Vive is significant duurder dan concurrent Oculus Rift, die in de VS wordt verkocht voor 599 dollar (699 euro in Europa). Daar zitten echter geen VR-controllers bij inbegrepen, al krijgen kopers wel direct een Xbox-controller.

Medewerkers van HTC en Valve benadrukten zondag hoe belangrijk het bedrijf het vindt dat alle gebruikers direct worden voorzien van controllers en basisstations. Zo kunnen ontwikkelaars van games en andere VR-ervaringen er vanuit gaan dat elke speler dezelfde mogelijkheden heeft.

Vicepresident Dan O'Brien van HTC zegt "erg enthousiast" te zijn over de prijs waarvoor de Vive wordt verkocht, ook al is de Oculus Rift goedkoper. "Dit is de prijs voor een compleet systeem, inclusief controllers", zegt hij.

Camera

HTC maakt de Vive in samenwerking met Valve, bekend van PC-gameplatform Steam. Het is mogelijk om met de bril rond te lopen door een woonkamer. Als de drager bijna tegen een muur of ander object aan loopt, worden beelden van de echte wereld getoond via een camera aan de voorkant van de bril.

Zondag werd bekend dat het ook mogelijk wordt om de Vive te koppelen aan een smartphone, waarna het mogelijk is om telefoontjes binnen de virtuele wereld te beantwoorden via een ingebouwde microfoon. Ook verschijnen kalendernotificaties en is het mogelijk om sms'jes te lezen en hierop te reageren.

De Vive is vanaf 29 februari te bestellen. Het is nog onbekend hoeveel games er bij de lancering beschikbaar zullen zijn. Valve belooft daar op de gamebeurs GDC in maart meer over te vertellen.

Lees meer over Mobile World Congress in ons dossier.