De Amerikaanse artiest Will.i.am komt met een nieuwe smartwatch. Het apparaatje kan alleen met stem worden bediend en heeft een eigen besturingssysteem.

De smartwatch heet Dial en zal vooralsnog alleen in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht in combinatie met een telefoonabonnement, meldt de Britse krant The Telegraph vrijdag.

Will.i.am zei tegen de krant dat de Dial een directe concurrent is voor de wearables van Apple en Samsung. Anders dan de gebruikelijke smartwatches wordt de Dial niet verbonden met een smartphone.

Gebruikers kunnen met het apparaat bellen, maar ook e-mails en sms'jes versturen. Ook kan er muziek mee geluisterd worden en kunnen sportstatistieken worden bijgehouden.

Er is geen zoekmachine ingebouwd, maar gebruikers kunnen met spraak wel informatie opvragen. Die wordt dan geleverd door partners als Yelp en WolframAlpha.

In de Dial is plek voor een simkaart en aan de voorkant zit een camera van 2 megapixel. Het scherm is 1,63 inch. Onduidelijk is of het een touchscreen is, omdat de Dial vooral is gemaakt voor stemcommando's.

Vreemd

Volgens Will.i.am zijn mensen best bereid tegen hun smartwatch te praten, al wordt ook een Bluetooth-headset meegeleverd voor de belfunctie.

"Mensen doen al de meest vreemde dingen", zei de artiest. "Ze praten nu ook al luid via handsfree in het openbaar." Het apparaatje moet in april beschikbaar zijn.

Het is niet de eerste keer dat Will.i.am een smartwatch uitbrengt. In 2014 lanceerde hij de Puls in de Verenigde Staten. De Puls kreeg slechte reviews, omdat het onhandig was en slecht werkte. Volgens de artiest ging het om een beta-gadget.