Alle momenteel verkrijgbare 'hoverboards', zelfbalancerende scooters die worden bestuurd door te leunen, zijn te gevaarlijk om aan consumenten te verkopen.

Dat heeft het officiële consumentenveiligheidsagentschap CPSC van de Amerikaanse overheid geoordeeld, meldt Mashable vrijdag.

Eerder kwamen hoverboards al meermaals negatief in het nieuws omdat ze spontaan vlam vatten, door gebruik van slechte accu's. In Nederland zijn de scooters bij veel winkels verkrijgbaar, maar is het illegaal om ermee de openbare weg of de stoep op te gaan. Ze mogen alleen op eigen terrein worden gebruikt.

In de VS heeft de CPSC winkels geïnformeerd over een nieuwe veiligheidsstandaard voor hoverboards. Winkels worden gevraagd om niet-gecertificeerde apparaten vrijwillig uit de schappen te halen, en het is waarschijnlijk dat fabrikanten van hoverboards hun producten zullen terugroepen door het gebrek aan certificering.

Als bedrijven zich niet aan de nieuwe veiligheidsstandaard houden, kunnen hoverboards in beslag worden genomen en kunnen boetes worden uitgedeeld.

Tests

"Hiermee creëren we een grens en stellen we de hele hoverboardgemeenschap op de hoogte", zegt Elliot Kaye, voorzitter van de CPSC, tegen Mashable. 

Tijdens tests van de commissie smolten sommige onderdelen van hoverboards, zegt hij. Ze vatten geen vlam, maar de commissie kreeg tien weken tijd wel 52 meldingen van hoverboardbranden.

Volgens Kaye zullen niet alleen winkels die hoverboards in de gaten worden gehouden, maar worden ook importeurs gecontroleerd. Hoverboards worden over het algemeen in Chinese fabrieken geproduceerd, in opdracht van bedrijven uit verschillende landen.