
'Drones kunnen nestjes van weidevogels beschermen'
Dat blijkt uit een onderzoek dat door een aantal natuurbeschermingsorganisaties met geld van de Provincie Overijssel is uitgevoerd.
Jaarlijks worden er door vrijwilligers en boeren zo'n zeventigduizend nesten van weidevogels gevonden en beschermd. In werkelijkheid zouden er echter veel meer nestjes zijn, maar die worden niet altijd gevonden omdat ze goed zijn verstopt.
Bovendien zijn er volgens de organisaties niet genoeg vrijwilligers beschikbaar om alle nestjes te beschermen. Die nestjes sneuvelen vaak bij het bewerken van het land.
Video: Drones sporen weidevogelnesten op
De drones met infraroodcamera's zouden volgens het onderzoek een oplossing kunnen bieden. De onbemande helikopters kunnen in een uur tijd zo'n veertig hectare afspeuren op nestjes.
Die coördinaten kunnen vervolgens worden doorgestuurd naar een nationale database, of worden bekeken op een livestream. Bovendien laten de drones vanuit de lucht geen geursporen achter, die het voor roofdieren makkelijker zouden maken om de nestjes te ontdekken.
Roofvogels
Drones komen de laatste tijd wel vaker in het nieuws in combinatie met vogels. Zo worden er door de Nederlandse veiligheidsdiensten tests uitgevoerd waarbij roofvogels jagen op drones, om zo bijvoorbeeld terroristische aanslagen te voorkomen.
Valkeniers zijn echter kritisch; volgens hen maakt een drone gehakt van arend. De Londense politie overweegt desondanks zo'n zelfde project.