Roofvogels zijn niet geschikt om vijandelijke drones mee te onderscheppen. Dat zeggen valkeniers over een politie-experiment waarbij roofvogels getraind worden om drones te onderscheppen.

"Drones zijn te snel en te zwaar om te grijpen voor de vogels. Zo'n drone maakt gehakt van een arend", zei valkenier Robert Musters in het AD.

Het kan zelfs levensgevaarlijk uitpakken voor mensen, vreest Musters. "Als een arend zijn prooi niet kan vastpakken kan hij zo gefrustreerd raken dat hij iets anders pakt. De klauwen van een arend zijn zo sterk dat hij gemakkelijk een kinderhoofd kan doorboren."

Een filmpje waarin een roofvogel van de Amsterdamse politie een drone uit de lucht plukt, ging eerder deze maand de hele wereld over. De politie benadrukt echter dat het om een proef gaat. De gevaren voor mens en vogel worden nog onderzocht.

Politie zet roofvogels in om vijandige drones uit de lucht te halen
Politie zet roofvogels in om vijandige drones uit de lucht te halen

Positief

"Tijdens de oefeningen is geen vogel gewond geraakt, wel zijn er een paar drones kapotgegaan. De testen verlopen hartstikke positief en succesvol en de vogels zijn volop in training. Deze zomer hopen we met een evaluatie te komen", aldus een woordvoerder tegenover de NOS.

"Per situatie zullen we dan kijken of een roofvogel geschikt is om ingezet te worden. Bij grote, zware drones kunnen we kiezen voor andere oplossingen dan de inzet van vogels."