Verschillende beveiligingsexperts roepen op tot een boycot van de gadgets voor kinderen van het bedrijf Vtech. Het bedrijf gaat laks om met de beveiliging van zijn apparaten, menen zij.

De Australische onderzoeker Troy Hunt ontdekte deze week dat Vtech de gebruiksvoorwaarden van zijn speelgoed heeft geüpdatet, nadat het bedrijf vorig jaar doelwit werd van een grote hack.

In de nieuwe voorwaarden, die moeten worden geaccepteerd om onder meer kindertablets van Vtech te gebruiken, gaan gebruikers ermee akkoord dat "alle informatie die u verzendt of ontvangt tijdens het gebruik van de site onveilig kan zijn en kan worden onderschept or later kan worden verworven door partijen zonder toestemming".

Ken Munro, een onderzoeker bij Pen Test Partners, noemt de voorwaarden tegenover de BBC "arrogant en denigrerend". "Als Vtech denkt dat die voorwaarden de oplossing voor hun problemen zijn, dan hebben ze een groter probleem. Boycot ze en geef je geld ergens anders aan uit."

"Ik zou een bedrijf dat zich zo gedraagt niet vertrouwen", zegt ook professor Angela Sasse, hoofd van een Brits onderzoeksinstituut voor cybersecurity. Rik Ferguson van beveiligingsfirma Trend Micro noemt het gedrag van Vtech "onvergeeflijk, onkundig en onverdedigbaar". 

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacywaakhond, laat aan NU.nl weten dat Vtech de regels niet zomaar ter zijde kan schuiven met dit soort bepalingen.

"Mocht er iets misgaan, dan zullen wij Vtech beoordelen op wat zij in de praktijk doen", aldus een woordvoerder van de AP. "Zeker als het om kinderen gaat hebben zij gewoon de verantwoordelijkheid om die gegevens goed te beschermen." 

Onder de Nederlandse wet zijn bedrijven die persoonsgegevens verwerken verplicht om die data goed te beveiligen. Bij "ernstige nalatigheid" van bedrijven kan de AP een boete van maximaal 820.000 euro uitdelen.

Aandacht

Bij de hack op Vtech werden vorig jaar de gegevens van ruim 120.000 Nederlandse kinderen gestolen. Wereldwijd ging het om de gegevens van miljoenen kinderen en hun ouders. Remco Pijpers van Mijn Kind Online zei eerder tegen NU.nl dat er bij makers van kindergadgets "vaak te weinig aandacht voor de veiligheid" is.

Vtech zegt tegen de BBC hard te werken aan de beveiliging van zijn producten, en verdedigt de nieuwe voorwaarden. "Geen bedrijf dat online opereert kan 100 procent garanderen dat het niet wordt gehackt." De voorwaarden "erkennen dat feit simpelweg", aldus een woordvoerder.