Google wil zijn zelfrijdende auto's mogelijk draadloos gaan opladen, en laat alvast laadstations bij zijn kantoren installeren.

Google heeft al documenten voor een draadloos laadsysteem voor auto's ingediend bij Amerikaanse telecomwaakhond FCC, meldt IEEE Spectrum.

De documenten tonen aan dat Google twee verschillende Amerikaanse bedrijven draadloze laders laat aanleggen bij twee van zijn kantoren.

Het gaat om de bedrijven Hevo Power en Momentum Dynamics. Beide bedrijven werken aan draadloze laders die werken op basis van inductie.

Een 'zender' zit dan in de weg gebouwd en kan stroom naar een ontvanger in een auto sturen die op de weg staat geparkeerd. Op die manier wordt de batterij opgeladen zonder dat een snoer nodig is.

Tijdens het rijden

Waar de auto nu nog moet stoppen om draadloos op te laden, zou het op termijn mogelijk zijn om tijdens het rijden de batterij op te laden.

Wegen zouden daarvoor aangepast moeten worden, maar de batterijen in zelfrijdende auto's zouden flink kleiner kunnen worden. Dat zou de wagens niet alleen lichter en dus zuiniger maken, maar bovendien de prijs drukken. De forse batterij in huidige zelfrijdende auto's is vaak één van de duurste onderdelen.

Google heeft een draadloze lader van Hevo Power laten installeren bij zijn hoofdkantoor in het Amerikaanse Mountain View. De versie van Momentum Dynamics is aangevraagd voor bij de geheimzinnige Google-onderoeksafdeling X, vlakbij het hoofdkantoor.