Gopro gaat minder verschillende soorten actiecamera's aanbieden. Enkele modellen worden geschrapt na een slecht vierde kwartaal voor het Amerikaanse bedrijf.

GoPro boekte in het laatste kwartaal van 2015 een nettoverlies van 34,5 miljoen dollar, omgerekend zo'n 31,1 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst van 122 miljoen dollar gemaakt.

De omzet zakte in de laatste maanden van 2015 met bijna een derde ten opzichte van een jaar eerder, en kwam uit op 437 miljoen dollar, zo werd woensdag bekend gemaakt. De stevige daling was het gevolg van tegenvallende verkopen rond de feestdagen. Ook prijsdruk en de dure dollar speelden een rol.

Hero 4

Om de verdiensten weer in de juiste baan te krijgen blijft Gopro enkel zijn Hero 4 Black, Hero 4 Silver en Hero 4 Session verkopen. De oudere camera's Hero, Hero+ en Hero+ LCD verdwijnen uit het assortiment. 

Daarmee verdwijnen de goedkopste Gopro-camera's van de markt. De Hero was verkrijgbaar voor zo'n 135 euro, terwijl de Hero 4 Session, nu het budgetmodel, voor 219 euro wordt verkocht.

Gopro komt later dit jaar met een nieuwe actiecamera, de Hero 5. Ook zal het bedrijf dit jaar een cameradrone met de naam Karma lanceren.

Reorganisatie

GoPro had onlangs al een winstwaarschuwing afgegeven. Toen werd ook een reorganisatie aangekondigd waarbij 7 procent van de in totaal 1.500 werknemers zijn baan verliest.

Over heel 2015 is de omzet wel met een zesde toegenomen tot ruim 1,6 miljard dollar. Onder de streep bleef 36,1 miljoen dollar over. Dat is veel minder dan een jaar eerder, toen de winst op 128 miljoen dollar uitkwam.