Onderzoekers van een Zwitserse universiteit hebben een flexibele robotische grijper ontworpen die kwetsbare objecten als eieren en papier kan oppakken.

De grijper is gemaakt van silicone en uitrekbare elektrodes. 

Om objecten vast te grijpen wordt gebruik gemaakt van electroadhesie, een techniek die een elektrisch veld inzet om objecten aan elkaar vast te plakken. De wetenschappers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) schrijven over hun uitvinding in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Materials.

"Het is voor het eerst dat electroadhesie en zachte robotica zijn gecombineerd om objecten vast te pakken", zegt onderzoeker Jun Shintake. 

Robothand kan allerlei kwetsbare objecten vastgrijpen
Robothand kan allerlei kwetsbare objecten vastgrijpen

Uniek is dat niet hoeft te worden ingeprogrammeerd wat voor object moet worden opgepakt. Het flexibele materiaal vormt zich automatisch, waar robots normaal juist veel moeite hebben met voorwerpen die een 'onverwachte' vorm hebben.

De elektrodes kunnen maximaal honderd keer hun eigen gewicht tillen. De wetenschappers van EPFL hopen dat hun techniek in de toekomst kan worden ingezet in de voedselindustrie of zelfs op ruimtestations, waar ruimte-afval zou kunnen worden vastgegrepen met de robotgrijper.