Finse tabletmaker Jolla stopt ontwikkeling tablet na financiële moeilijkheden

De Finse tablet- en smartphonemarker Jolla stopt met het maken van zijn tablet. De 540 exemplaren die reeds gefabriceerd zijn, worden naar investeerders van de crowdfund-campagne gestuurd. De rest krijgt zijn geld terug.

Het bedrijf verkeert al een tijd in zware financiële moeilijkheden. Zo moesten de Finnen al eens de helft van hun personeel 'tijdelijk' ontslaan. In december wist het bedrijf nog wel een financiële injectie in de wacht te slepen, maar dat blijkt niet genoeg geweest te zijn.

Jolla haalde begin 2015 duizenden euro's op in een Indiegogo-campagne voor het maken van een tablet, maar liep direct al tegen problemen met leveranciers van onderdelen aan. Toen daar ook nog financiële problemen bijkwamen, was het niet langer alleen een kwestie van of het tablet-project zou overleven, maar kwam de toekomst van het hele bedrijf in gevaar

Sailfish

Jolla maakt smartphones en tablets is daarnaast de ontwikkelaar van het mobiele besturingssysteem Sailfish. Sailfish moet een alternatief vormen voor de dominante mobiele besturingssystemen iOS en Android.

Als het bedrijf de zijn huidige moeilijkheden overleeft, dan wil het zich focusen op het doorontwikkelen van en verkopen van licenties voor Sailfish.

Het bedrijf werd in 2011 opgericht door onder anderen oud-medewerkers van Nokia. Jolla had als visie de mobiele markt op zijn kop te zetten met een nieuw mobiel besturingssysteem en bijbehorende apparaten.

Lees meer over:
Tip de redactie